ההיסטוריה של שכונת משכנות שאננים בירושלים

ההיסטוריה של שכונת משכנות שאננים בירושלים

סיורים בירושלים, סגווי בירושלים

ההיסטוריה של משכנות שאננים

סנונית ראשונה מחוץ לחומות
עד המאה ה-19 ותחת השלטון העות'מאני, העיר ירושלים הייתה מוקפת כולה בחומות. עבורנו החומות הללו הן שריד היסטורי וארכיאולוגי מעורר השתאות, שכמובן תורם לאווירה הייחודית כל כך של העיר העתיקה. אך באותן השנים לחומות הללו היה תפקיד מרכזי ומשמעותי בהגנה על תושבי העיר, מאחר ומחוץ לחומות פעלו כנופיות רבות של שודדים ופושעים. בזמנו היה ידוע לכל כי אדם אשר יוצא משטחה של ירושלים, במיוחד בשעות החשיכה, נמצא בסכנה ממשית שרכושו ייגנב, והוא עלול להיפצע ואף להיהרג.
אך ככל שמספר התושבים גדל, החומות שהגנו על העיר הפכו את החיים בירושלים לבלתי נסבלים. צפיפות בלתי אפשרית הובילה כמובן למצוקה של תשתיות ראויות, מחסור במוסדות חינוך ודת, והתפרצויות חוזרות ונשנות של מחלות. המצוקה הזו הובילה מספר התארגנויות שונות להרחבת העיר, ואכן הוקמו מספר מבנים בודדים מעבר לחומות. אך משכנות שאננים היא השכונה היהודית הראשונה שהוקמה מחוץ לחומות.
 
השכונה והטחנה
כדי שאפשר יהיה להקים מבנים חדשים, צריך היה להקדים ולרכוש קרקעות. הרכישה בוצעה בשנת 1855 על ידי משה מונטיפיורי, שתכנן תחילה להקים על השטח בית חולים חדש לתושבים היהודים של העיר. אך הרעיון ירד מן הפרק בשל סיבות שונות, ובסופו של דבר הוחלט כי הקרקעות ישמשו להקמת מבני מגורים אשר במרכזן תמוקם טחנת קמח שתפרנס את תושבי השכונה.
טחנת הקמח נבנתה לפי מודל אנגלי, עם ציוד שהוזמן מלונדון במיוחד. אך לאחר הקמתה התברר כי הרוחות באזור אינן חזקות מספיק, ולכן התפוקה הייתה נמוכה מאוד. בסופו של דבר השימוש בטחנה הופסק, אך לשמחתנו המבנה המקסים שלה נשתמר עד היום, וכיום שוכן בה מוזיאון קטן.
 
דיור בר השגה
עד שנת 1860 נבנו בשכונה שורה של בתים טוריים, המחולקים ל-16 דירות. כוונתו המקורית של משה מונטיפיורי הייתה להעניק את הדירות לעניי העיר ולתלמידיה החכמים, אך התנאי היה שהדיירים יוכלו להתגורר בדירות למשך שלוש שנים בלבד- ולאחר מכן לפנות את המקום לבאים בתור, כך שכמה שיותר אנשים יוכלו ליהנות מהדירות החדשות והמרווחות. אך אידיאולוגיה לחוד ומציאות לחוד, ובפועל היה קשה מאוד לאתר תושבים שירצו להתגורר במקום בגלל הריחוק ממרכז הקהילה היהודית, ובגלל אימת כנופיות השודדים. בסופו של דבר כדי שהשכונה לא תעמוד ריקה, הוחלט שהדירות יהיו נחלת קבע למי שיאות להתגורר בהן, ואף הוענקו תמריצים שונים כדי לעודד את אכלוסן.
 
ממשיכים ליצור היסטוריה
כיום המבנים המקוריים נמצאים תחת חסותה של הקרן לירושלים, אשר דואגת לשמר אותם. הפעילות בשכונה מוקדשת לאומנות ופלורליזם, ופועלים בה בין השאר המרכז לאתיקה, מרכז הכנסים, בית הארחה, והמרכז למוזיקה בירושלים- שהוא מהמרכזים הידועים ביותר בתחומו.
 
מתחם טחנת הרוח עבר לאחרונה שדרוג ושיפוץ כך שתוכלו למצוא מעבר להיסטוריה המרתקת גם מספר אטרקציות לכם ולבני משפחותיכם. לפרטים נוספים, לחצו כאן או חייגו: 02-5661441

סיורים מומלצים
ריכזנו עבורכם את כל הסיורים הכי שווים ומומלצים שלנו. תהנו!
מעוניינים ביום גיבוש? יום כיף משפחתי? צרו איתנו קשר ונשמח לסייע!
תנו לנו לעשות לכם חיים קלים! בחרו את אחת מהאופציות ואנחנו נחזור אליכם עם הצעה שווה.
מאשר/ת קבלת דוא"ל
תודה על פנייתכם! נחזור אליכם בהקדם
ההודעה התקבלה במערכת,
נחזור אליכם בקרוב.
 
תודה שפניתם לזוזו תיירות!




מעוניינים בפעילות? צרו איתנו קשר ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
ניתן להשאיר הודעה במוקד הטלפוני 02-5661441 או במייל [email protected]